Östersjökontraktet logga

Stiftelsen Östersjökontraktets kommentar

Vi har tidigare framhållit att åtgärder krävs!
Det krävs framför allt stopp av industrifisket som sker med storskalig trålning med inriktning på produktion av fiskmjöl. Ett fiske som står för över 90 procent av strömmingsfångsterna i den svenska delen av Östersjöområdet. Däremot behöver det viktiga kustnära fisket på olika sätt stimuleras. Fisken som tas upp där kan bli till bra mat. Se vår nyhet Forskare om ökat sillfiske: ”Snudd på dårskap” 

EU-ländernas fiskeministrar drev igenom fortsatt strömmingsfiske i Östersjön i år – tvärs med EU-kommissionens förslag. Nu begär Coalition Clean Baltic (CCB), som samlar miljöorganisationer runt Östersjön, att EU-domstolen ska riva upp beslutet och omedelbart stoppa fisket genom att ogiltigförklara det beslut som EU:s fiskeministrar tog om att tillåta fiske på strömming under 2024. CCB anser att EU:s ministerråd bröt mot befintliga fiskebestämmelser och att de ignorerade och direkt undergrävde annan gällande miljölagstiftning.
Strömmingen i Östersjön har minskat dramatiskt på senare år, vilket har fått till följd att det storskaliga industrifisket flyttat allt närmare kusten. Strömmingen är också viktig föda för andra fiskar, vilket påverkar helheten i Östersjön.
Yrkesfiskare har under flera år larmat om brist på strömming i havet.
Den svenska regeringen presenterade i juni, propositionen ”Ett levande hav” som bland annat föreslår utökade trålgränser i Östersjöområdet för att skydda de svaga bestånden av sill och strömming. Förslaget har dock sågats av både forskare och fiskare som vill se betydligt hårdare tag.

Källa: SVT.se

Att CCB nu går till EU-domstolen för att ogiltigförklara det beslut som EU:s fiskeministrar tog om att tillåta fiske på strömming under 2024 kan om det lyckas få märkbar effekt.
Samtidigt anser Stiftelsen Östersjökontraktet att de fortsatta politiska besluten måste påverkas i rätt riktning och en utvecklad lagstiftning men framför allt att den befintliga lagstiftningen implementeras och respekteras.

Strategin är att få många medborgare runt Östersjön medvetna och ta eget ansvar för att med kraft kunna påverka politiker.

Kraftfulla politiska och andra beslut och åtgärder behövs för att framtidens hav för kommande generationer ska bli badbart-farbart-njutbart och skapa ätbart!

Kraftfulla politiska och andra beslut och åtgärder behövs för att framtidens hav för kommande generationer ska bli badb

Stiftelsen Östersjökontraktet arbetar aktivt med att bidra till att utvecklingen av Östersjöns miljö vänds mot ett friskare hav. Arbetet bedrivs genom att många personer runt Östersjön ger sitt löfte att behandla havet väl, vilket efterhand får effekt. När vi är många som tar ansvar får vi möjlighet att påverka olika aktörer och beslutsfattare att ta stora och viktiga beslut och åtgärder för att skapa radikal förbättring inom de centrala frågorna:
Övergödning-Storskaligt Industrifiske-Gifter och kemikalier.

Var med och ge Östersjön ett handtag!
Teckna och sprid! – www.ostersjokontraktet.se!

art-farbart-njutbart och skapa ätbart!

Tillsammans räddar vi Östersjön!

Östersjökontraktet - Östersjön
Östersjön ett hav omringat av 9 länder. Det bor ca 80 miljoner människor runt Östersjön.
glittrande hav

Tillsammans räddar vi vårt vackra Östersjön

Algblomning
Algblomning från toppen av Briggen Tre Kronor. Orsakas av övergödning.
Hur vi arbetar med Östersjökontraktet®

Privatpersoner

Samarbetspartners

Östersjökontraktet - Östersjön

Följ oss på sociala medier!

© Östersjökontraktet 2024